Humanitaire hulp is al lang niet meer een kwestie van goede bedoelingen alleen: het moet snel, eerlijk en kostenefficiënt. 510 Heeft dat goed begrepen: met data en digitale producten helpen zij Rode Kruis-verenigingen over de hele wereld hulpverlening voor, tijdens en na orkanen te stroomlijnen. Ook Pipple draagt al jaren een steentje bij.

Schade inschatten

Enkele dagen nadat orkaan Irma in 2017 op Sint Maarten uitgeraasd was, wist 510 al wat er aan herstelmateriaal nodig was. Vrijwilligers analyseerden hiervoor dronebeelden van gebouwen en daken. 510 Maakt ook risicokaarten. Dreigt er bijvoorbeeld een orkaan op de Filipijnen, dan berekenen algoritmes per gemeente hoeveel mensen hoe zwaar getroffen worden. “Je kunt het zo gek niet bedenken of het zit in ons rekenmodel”, vertelt Maarten van der Veen, oprichter en strategic lead van 510, genoemd naar het aantal miljoenen vierkante kilometers dat de aarde telt. “De windsnelheden en neerslagvolumes van 24 eerdere tyfoons bijvoorbeeld, maar ook de spreiding van geletterdheid, bezit en scholing.”

Pipple is supporter

Bij 510 werken zestien stafleden, bijgestaan door tientallen professionele vrijwilligers en stagiaires. De meesten zijn afkomstig van universiteiten en grote bedrijven. Maar ook Pipple is, ondanks haar bescheiden omvang, sinds de eigen oprichting in 2016 een vaste supporter van het eerste uur. Het bedrijf voelt zich sterk betrokken bij de missie van 510 en zet haar expertise en een deel van de winst hiervoor in. Van der Veen: “Pipple biedt beginnende econometristen de kans onderzoek te doen voor onze humanitaire projecten. Hun stagevergoeding en het leeuwendeel van hun begeleiding neemt Pipple op zich. Zo kunnen wij de vruchten plukken van de expertise van Pipple.” Een zo’n project is ‘121’, een systeem dat de gift van een donateur rechtstreeks doorsluist naar het slachtoffer dat het het hardst nodig heeft. Algoritmen kennen bedragen en begunstigden razendsnel toe op basis van criteria als gezinssamenstelling, inkomen en inkomensverlies.

Wereldwijd data-afdelingen

De mogelijkheden van data science lijken eindeloos. “Maar ook al heb je de slimste data-analisten in huis, je blijft afhankelijk van de data”, weet Van der Veen. “Vaak ontbreken die. Of ze zijn er wel maar willen overheden ze niet delen.” Algoritmes voor het ene gebied gelden bovendien niet voor het andere. Daarom beginnen steeds meer Rode Kruis-verenigingen een eigen data-afdeling gesteund door 510. Kenia, Malawi, Oeganda, Zambia, Mali, Filipijnen, Ethiopië en Canada hebben al een afdeling of zijn er mee bezig. Van der Veen: “In een ideale wereld hebben zij voldoende eigen capaciteit en kunnen wij ons verder bekwamen in harde data science en die kennis met hen delen.”

Neem contact op met onze expert

Joep kan je alles vertellen over onze organisatie, missie en visie.
Hij komt graag met je in contact!

Joep van den Tillaart
Partner
joep@pipple.nl