Zestig jaar ervaring had Argenta in België toen ze in 2015 besloot de organisatie in Nederland uit te laten groeien tot een digitale bank. Daarvoor moest een eigen organisatie worden neergezet. Pipple hielp die organisatie vanaf het prille begin data gedreven te maken.

Flexibel

Argenta behoort tot de top tien grootste hypotheekverstrekkers in Nederland. Toch is ze qua organisatie vijf tot tien keer kleiner dan sommige concurrenten. Bewust, volgens Sander Blommaert. Hij is één van de twee directeuren en eindverantwoordelijk voor financiën en risicomanagement bij Argenta Nederland. “Diensten waar anderen beter in zijn kopen we in. Zo kunnen we met een kleine eigen organisatie toch bijna 300.000 klanten bedienen tegen relatief lage kosten.” Datamanagement en creditrisk houden ze wel in eigen hand. Sinds de start van de digitale bank zijn ze permanent vergezeld door een of meerdere data scientists van Pipple. Met hulp van hun expertise integreert Argenta een soms wel eindeloos lijkende stroom aan regelgeving tijdig en accuraat in systemen, processen en besluitvorming.

Inzichten vanuit data

“Pipple hielp ons de kredietrisico’s in de portefeuille te managen en trends te ontdekken.”, vertelt Blommaert. “Daardoor gaan we nu op slimmere momenten in contact met de klant.” Het leverde hen ook een flinke besparing op. “Ons systeem telde automatisch het aantal klanten die een betaling gemist zouden hebben. Daarop baseerden we onze verliezen. We wisten dat dit correctie behoefde, maar we kregen het niet scherper. Door Pipple kunnen we met datacontroles een corrigerende bypass uitvoeren. Sindsdien schrijven we niet langer verlies in onterechte gevallen waardoor we minder geld opzij hoeven te zetten.”

Jong talent

Naast Ruud Mullers hebben al diverse Pippelaars een bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de bank. Bijna allemaal zaten ze er minstens een jaar; een eis van Blommaert. “Wij zijn gebaat bij continuïteit.” Dat het bijna altijd jonge honden zonder al te veel ervaring zijn, vindt Blommaert juist een voordeel. “Ze zijn opgeleid in actuele, complexe data- en IT-vraagstukken en hebben geen last van ingesleten patronen. Bovendien heeft Jeroen de Haas een scherp oog voor het aantrekken van jong toptalent en de gunfactor. Econometristen van Pipple zijn altijd eager en nieuwsgierig.”

Neem contact op met onze expert

Joep kan je alles vertellen over onze organisatie, missie en visie.
Hij komt graag met je in contact!

Joep van den Tillaart
Partner
joep@pipple.nl