Bron afbeelding: https://fd.nl/economie-politiek/1343345/hoogleraar-informatica-maak-wiskundige-modellen-leidend-bij-coronabeleid. Foto: Ilvy Njiokiktjien/Redux.

Zo kopt het Financieel Dagblad. De Amsterdamse hoogleraar Informatica Chris Verhoef maakte zelf een model dat iedere dag de nieuwe cijfers over bezette ic-bedden, ziekenhuisopnames en sterfte berekent. De uitkomsten die zijn model gaf, waren telkens gelijk aan die van het RIVM. Hij bepleit dan ook dat aan de modellen van het RIVM niet getwijfeld hoeft te worden, maar dat de modellen soms verkeerd worden geïnterpreteerd. Hierdoor wordt er bij bepaalde maatregelen onterecht getwijfeld aan het beleid dat het kabinet heeft uitgezet, wat soms leidt tot wijzigingen in dit beleid.

Uit het artikel blijkt wel dat naast het gebruik van de juiste wiskundige modellen meerdere factoren van invloed zijn op de reactie van het publiek op het kabinetsbeleid. Vertrouwen in deze modellen bijvoorbeeld en de interpretatie van de uitkomsten. Als wiskundige is het belangrijk oog te hebben voor dit soort zaken. Alleen door, naast de juiste modellen, vertrouwen en draagvlak te creëren door de dialoog aan te gaan, komen we tot werkbare nieuwe oplossingen. Je leest het hele artikel hier. 

Vragen over het laatste nieuws, events en pr?

Thijs kan je alles over onze organisatie, missie en visie vertellen.
Hij komt graag met je in contact!

Thijs Verhaegh
Marketing Manager
communicatie@pipple.nl